dAF KONINKLIJKE bus

KLIK OP DE FOTO VOOR EEN VERGROTING

De AA-81, de Koninklijke Den Oudsten bus

De AA-81 werd in 1991 in gebruik genomen.

In dit album zullen we de AA-81 eens onder de loep nemen. Het gaat om de DAF SB220LT575, chassisnummer: XLADE02LT00301129 en het Den Oudsten bouwnummer is 9089.
De bus was een prototype met een nieuw model carrosserie die daarna Alliance zou gaan heten. In 1989 was de bouw ervan klaar en kwam de bus tijdens de IAA in 1989 in Kortrijk gepresenteerd.
De bus werd later als demo- en voor proeven gebruikt.
In 1991 werd de wagen omgebouwd en in november 1991 aangeboden aan het Koninklijk huis.
In dit album een pover plaatje van de achterzijde van deze demobus nog in de licht blauwe kleur uitgevoerd. En...later vonden we dan toch DE foto van de proefbus zoals die nu in het logo staat afgebeeld.
Dit prototype was een zo zware bus geworden dat vanwege het gewicht deze wagen nooit aan een busmaatschappij verkocht zou kunnen worden. Eigenlijk zou Den Oudsten een nieuwe Koninklijke bus bouwen maar uiteindelijk werd de proto aangewezen om omgebouwd te worden als de Koninklijke bus.

de aa-81 de koninklijke BUS is met pensioen

Koninklijke bus overgedragen aan het DAF Museum, 12 februari 2007

Kolonel G.E. Wassenaar, stalmeester van Hare Majesteit de Koningin, heeft vandaag namens de Koningin de oude Koninklijke bus overgedragen aan de heer J.A. Staals, conservator van het DAF Museum en vice-voorzitter van de Stichting Vrienden van het DAF Museum.

De Koninklijke bus is voortaan te bekijken in het DAF Museum in Eindhoven. De AA-81 heeft 15 jaar dienst gedaan als vervoermiddel van de Koninklijke Familie bij belangrijke gebeurtenissen.  

De huidige Koninklijke bus is in 2006 in gebruik genomen. De bus is donkerblauw van kleur, zoals de personenauto's van het Koninklijk Staldepartement.

Naast de Koninklijke bus beschikt het Museum over de rieten DAF Kini, een futuristisch open auto met rieten stoelen, waarvan de Koninklijke Familie tijdens vakanties in Porte Ercole in Italië gebruik maakte. 12 februari 2007.

 

    

Met dank aan John Veerkamp

bron: Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) © 2007-2008