De nieuwe lf serie

FOLDER DAF LF, KLIK OP DE FOLDER OM HEM TE LEZEN

 

Gekozen tot International ‘Truck of the Year 2002’, was de DAF LF-serie een geboren winnaar. Met zijn moderne en ruime cabine, laag eigengewicht voor het hoogste laadvermogen in zijn klasse, een kleine draaicirkel voor optimale wendbaarheid, makkelijke in- en uitstap en personenwagenachtige rijeigenschappen, is de DAF LF de ideale partner voor binnenstedelijke en regionale distributie. Krachtiger motoren, optioneel leverbare automatisch schakelende AS-Tronic versnellingsbak, een vernieuwd exterieur design en een opgewaardeerd interieur maken de nieuwe LF-serie nog aantrekkelijker dan zijn voorganger. De nieuwe DAF LF: ontwikkeld om te presteren.

De subtiele aanpassingen aan het exterieur geven de nieuwe LF een stoerder uiterlijk. De meer geprononceerde boven- en ondergrille met aluminium sierstrip, de royalere buitenspiegels voor grotere zichthoeken en de optioneel leverbare cat-eye combilampen, maken de LF moderner, zonder het vorige model meteen te dateren.

uitnodigend interieur

Open de deur en wat meteen opvalt is het stijlvolle nieuwe interieur van de LF. In feite doen stijl, kwaliteit en afwerking van het interieur denken aan dat  van een topklasse personenauto. De kleurstellingen en toegepaste materialen geven het LF interieur een plezierige en comfortabele atmosfeer. Het nieuwe dashboard met het moderne instrumentarium. Het goed in de hand liggende stuurwiel met geďntegreerde schakelaars en airbag als optie. De logisch en ergonomisch geplaatste hendels en schakelaars. In alles wordt duidelijk dat bij de ontwikkeling een aangename en ergonomische werkomgeving voor dechauffeur belangrijke uitgangspunten waren. Zo herbergen de nieuwe opbergkasten boven de voorruit bijvoorbeeld ook de digitale tachograaf. Goed binnen handbereik en makkelijk te bedienen.


De nieuwe LF kreeg een prachtig nieuw instrumentarium, afkomstig van de XF105.


Nieuwe opbergkasten boven de voorruit met een praktische plaats voor de tachograaf.

 

nieuwe euro 4-motoren

Dankzij een vergroot slagvolume leveren de nieuwe vier- en zescilinder PACCAR motoren tot ruim 20% meer vermogen en koppel. Zowel het koppel als het vermogen is over een breed toerengebied beschikbaar voor optimale souplesse. Bovendien zijn de Euro 4-motoren tot zo’n 4% zuiniger dan de Euro 3-motoren.

De 4,5 liter viercilinder PACCAR FR-motor is leverbaar met vermogens van 140, 160 en 180 pk en met maximale koppels van respectievelijk 550, 600 en 700 Nm. De 6,7 liter zescilinder PACCAR GR-motor biedt keus uit vermogens van 220, 250 en 280 pk, met indrukwekkende bijbehorende koppels van 850, 950 en 1.020 Nm.

Alle nieuwe PACCAR FR- en GR-motoren voldoen aan de Euro 4-emissiewaarden. Dankzij hogedruk common rail inspuiting en SCR-uitlaatgasnabehandeling worden de emissiewaarden gehaald zonder dat een roetfilter hoeft te worden toegepast.

AUTOMATISCH SCHAKELEN MET AS-TRONIC

Nieuw voor de LF-serie is de als optie leverbare AS-Tronic geautomatiseerde transmissie met zes versnellingen. De bediening van de AS-Tronic bevindt zich makkelijk binnen handbereik op een console naast de chauffeursstoel. Voor speciale toepassingen is ook een volautomatische Allison versnellingsbak leverbaar.

lf chassis

Het chassis is geheel vlak, wat de opbouw van de carrosserie vereenvoudigt. De LF-serie biedt een grote keus aan chassisuitvoeringen, geschikt voor de meest uiteenlopende transporttoepassingen.

daf scr technology for a bright fEature

De nieuwe DAF LF-voertuigen zijn voorzien van ‘Selective Catalytic Reduction’, inmiddels beter bekend als SCR, om de Euro 4 emissiewaarden te realiseren. SCR is de beste en op dit moment de enige technologie om niet alleen de Euro 4, maar ook de toekomstige Euro 5-normen te halen. SCR  technologie is simpel, betrouwbaar en efficiënt. SCR is immers een uitlaatgasnabehandelingsysteem, dat de meest optimale en dus zuinige afstelling van de motor mogelijk maakt. Geen wonder dan de meeste Europese truckfabrikanten voor SCR hebben gekozen.

En DAF SCR Technologie biedt nog meer. DAF introduceert met DAF SCR Technologie ook een compleet nieuwe generatie PACCAR motoren. Met een  geoptimaliseerd verbrandingsproces voor een toonaangevend laag brandstofverbruik en optimale prestaties, duurzaamheid en betrouwbaarheid. De ideale basis voor lage operationele kosten en een hoge restwaarde.

Hoe werkt SCR?
SCR is eenvoudig en effectief. In principe bestaat de installatie voor uitlaatgasnabehandeling uit een katalysator, een doseringseenheid en een AdBlue tank, met een inhoud die voldoende is voor de actieradius van de brandstoftank. De uitlaatgassen worden door de katalysator geleid, waarbij AdBlue wordt toegevoegd. Door een chemisch proces worden de stikstofoxiden in de uitlaatgassen omgezet in stikstof en waterdamp. Het AdBlue verbruik bedraagt niet meer dan zo’n 0,5 tot 1,5 liter per 100 km, afhankelijk van het voertuigtype.

De AdBlue tank van de LF heeft een capaciteit van 26 liter. Dit betekent in de praktijk dat nooit vaker AdBlue hoeft te worden getankt als diesel.

TEKST EN FOTO'S COPYRIGHT © 2007 DAF TRUCKS N.V., MET DANK AAN DAF TRUCKS